Bougan Villa

Bougan Villa

Everything about the farm house Bougan Villa, located on the way to Auroville, Pondicherry, is very unique. The name led me to believe I would be seeing curtains of pink bougainvillea. Instead, what astonished me was the grand entrance with huge succulents and jelly caged walls attached to rammed earth and planters. Best friends, Raj Bharat and Nitesh Bhandari drew their inspiration for this eco-friendly home from the open space before they set out with their design and concept. Nitesh’s Dad, a home decor enthusiast, was also a great influence in creating this eco-friendly open space with a lot of natural light filtering in.

The entrance

The entrance

The plan for approximately 4000 sqft has been laid out into 3 different spaces, where the lounge, dining room, and kitchen are clubbed under one roof next to a swimming pool. Two bedrooms are built separately as individual blocks behind the pool area, blocked from view by a huge wall made of a cage filled with gravel jelly, that looked like road tar, and colourful planters.

The pool area

The pool area

The space was planned to facilitate a free flow of natural light throughout the interiors. A semi-domed ceiling in the dining and lounge area, with exposed brick walls, add ventilation and plenty of daylight. The dining chairs were a DIY project and have been teamed up with a solid granite dining table. Wooden crates became ottomans and plywood pieces were recycled into stools with jute cushion covers. A mini pond with a bamboo plant, near the lounge, brings in the elements of nature.

Dining, Ottoman, Stools

Dining, Ottoman, Stools

Privacy was the main criteria for placing the bedrooms behind the main living area. You enter the bedrooms through a small garden. Rooms with floor to ceiling glass walls on 3 sides supported by a rammed earth wall greet you. Surrounded by bamboo foliage with stone pebbles in the room, the rooms have a very minimal décor with a photo frame trail hung from the ceiling and a metallic lampshade at the far end. A chaise lounge, a two-seater with a side table and a low granite double bed in bright sheets are the only furniture items. One of the glass walls opens into a sit-out area.

The way to the rooms

The way to the rooms

The bedroom

The bedroom

The second bedroom

The second bedroom

A huge bath area with an open high ceiling, dark blue walls and steps are reminiscent of a roman bath minus the pool.

The bath area

The bath area

In one of the bedrooms, Raj and Nitesh have created a full-fledged mini bar within 50 sqft storage space – rustic, with raw wooden planks for shelving coupled with a contemporary bar stool in red. The windows that open into the sit out doubles as the serving area. Recycled bolts and gear parts are upcycled into a garden table.

The bar area

The bar area

The sit-out garden area

The sit-out garden area

For Raj and Nitesh, the time and effort put into creating this perfect space have paid off. They both agree that their advantage was getting the right person to create the rammed earth partitions as they envisaged it.
When asked about their advice to other homeowners, they had something interesting to say! “Do it for yourself, not for others and never hire labour on daily wages.”

Well, we loved their beautiful villa. And for more such inspiring homes, there is always the Houzify app!